Wiewiórka cioci Hani
20 porcji po: 247 kcal; 4,7 g białka; 7,9 g tłuszczu; 24,3 mg cholesterolu; 2,1 g błonnika
• 6 dużych jabłek (najlepiej antonówek lub szarej renety)
• 2 szklanki cukru
• 3 jaja
• 3 szklanki mąki
• szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
• łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka sody
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 2 szklanki cukru
• 3 jaja
• 3 szklanki mąki
• szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
• łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka sody
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka i zasypać cukrem, odstawić. Gdy puszczą sok, wbić jaja, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać orzechy i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26–28 cm lub na średnią prostokątną blaszkę i piec ok. 40 min w temperaturze 190°C.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017