Ciasto z kajmakiem Zosi
30 porcji po: 238 kcal; 5,3 g białka; 9,7 g tłuszczu; 63,3 mg cholesterolu, 0,5 g błonnika
• 5 paczek herbatników Petit Beurre
(50 dag)
Biszkopt:
• 4 jaja
• 2/3 szklanki cukru
• 2/3 szklanki mąki
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 jaja
• 2/3 szklanki cukru
• 2/3 szklanki mąki
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem 1: Masa budyniowa według przepisu na masę budyniową
Krem 2: Masa kajmakowa według przepisu na masę kajmakową
Polewa:
• 1/2 l śmietany 18-proc.
• 2 łyżki cukru
• śmietan-fix
• 4 łyżki płatków migdałowych do posypania
• 1/2 l śmietany 18-proc.
• 2 łyżki cukru
• śmietan-fix
• 4 łyżki płatków migdałowych do posypania
Wykonać masę kajmakową według przepisu na masę kajmakową. W tym czasie upiec biszkopt z 4 jaj według przepisu na biszkopt w blasze o wymiarach 25 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić masę budyniową według przepisu na masę budyniową
Na wystudzonym biszkopcie rozsmarować masę budyniową. Przykryć ją warstwą herbatników, po czym rozsmarować równo warstwę kajmakową. Znowu ułożyć herbatniki.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fiksem na polewę. Wylać ją na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Polewa zastyga kilka godzin.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017