Sernik
18 porcji po: 238 kcal; 12 g białka; 9,9 g tłuszczu; 83,9 mg cholesterolu; 0,2 g błonnika
• 7 jaj
• 1 kg dobrego niekwaśnego półtłustego białego sera (można użyć gotowego sera trzykrotnie mielonego)
• 2 szklanki cukru
• 10 dag masła
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• cukier waniliowy
• łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
• 3 łyżki rodzynek
• cukier puder
• lukier lub polewa (według przepisu z działu Ciasta podstawowe i dodatki)
• 5 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
• 1 kg dobrego niekwaśnego półtłustego białego sera (można użyć gotowego sera trzykrotnie mielonego)
• 2 szklanki cukru
• 10 dag masła
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• cukier waniliowy
• łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
• 3 łyżki rodzynek
• cukier puder
• lukier lub polewa (według przepisu z działu Ciasta podstawowe i dodatki)
• 5 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
Nagrzać piekarnik do 180°C. Całe jaja ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną jasną masę. Zmiksować (końcówką miksera z nożykiem) z miękkim masłem i pokruszonym widelcem serem oraz mąką ziemniaczaną na gładki krem. Dodać skórkę pomarańczową i sparzone wcześniej i osuszone rodzynki. Niezwłocznie włożyć do nagrzanego piecyka. Piec ok. 40 min w piekarniku elektrycznym (w gazowym nieco dłużej), aż powierzchnia sera zetnie się (sprawdzić ręką). Wyłączyć zasilanie piecyka i pozostawić w nim sernik na 30 min. Ostudzić i posypać cukrem lub polukrować. Wierzch posypać orzechami.
Uwaga: Masa na ten sernik jest rzadka, tortownica musi więc być szczelna (ewentualnie można uszczelnić szpary odrobiną ciasta z mąki i wody).
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017