Rolada węgierska pani Barbary
18 porcji po: 252 kcal; 2,1 g białka; 11,6 g tłuszczu; 33,2 mg cholesterolu; 0,6 g błonnika
Ciasto:
• 4 paczki (40 dag) herbatników
• 1,5 szklanki naparu mocnej kawy
• 3 łyżki kakao
• 15 dag cukru pudru
• kieliszek rumu (niekoniecznie)
• 4 paczki (40 dag) herbatników
• 1,5 szklanki naparu mocnej kawy
• 3 łyżki kakao
• 15 dag cukru pudru
• kieliszek rumu (niekoniecznie)
Krem:
• 20 dag masła
• 20 dag cukru pudru
• 1/2 paczki wiórków kokosowych
• 20 dag masła
• 20 dag cukru pudru
• 1/2 paczki wiórków kokosowych
Herbatniki włożyć do torebki foliowej, zawiązać, rozkruszyć wałkiem. Napar kawy wymieszać z cukrem pudrem, kakao i rumem, stopniowo dodawać do herbatników, wyrabiając elastyczne ciasto.
Masło utrzeć na puch, dodając cukier puder, a na końcu wiórki kokosowe.
Ciasto podzielić na 2 części. Na posmarowanym masłem pergaminie rozwałkować prostokątne placki grubości ok. 3 mm. Posmarować kremem i zwinąć w rolady. Zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki na ok. 2 godz.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017