Ciasteczka owsiane
15 porcji po: 140 kcal; 3 g białka; 6,7 g tłuszczu; 36,5 mg cholesterolu; 1,1 g błonnika
• 25 dag płatków owsianych
• 1/2 szklanki mąki
• 10 dag masła
• 2 jaja
• 1/3 szklanki cukru kryształu
• łyżeczka proszku do pieczenia
• kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego
• 2 łyżki tłuszczu do blachy
• 1/2 szklanki mąki
• 10 dag masła
• 2 jaja
• 1/3 szklanki cukru kryształu
• łyżeczka proszku do pieczenia
• kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego
• 2 łyżki tłuszczu do blachy
Płatki wsypać na sito i odsiać mąkę. Same płatki lekko zrumienić, mieszając, na patelni z rozpuszczonym masłem, dodać cukier i mieszać, aż się stopi. Odstawić z ognia, przestudzić, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rozbełtane jaja i aromat zapachowy. Wymieszać, kłaść łyżeczką niewielkie ciastka na natłuszczoną blachę do pieczenia i piec ok. 15 min w temperaturze 170–180°C.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017