Tarta piaskowa z kremem cytrynowym i owocami
12 porcji po: 210 kcal; 3,5 g białka; 10,1 g tłuszczu; 78 mg cholesterolu, 0,7 g błonnika
Ciasto:
• 2 jaja
• 10 dag masła
• 2/5 szklanki cukru (8 dag)
• 2/3 szklanki mąki pszennej (11 dag)
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (5 dag)
• opakowanie cukru waniliowego
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 2 jaja
• 10 dag masła
• 2/5 szklanki cukru (8 dag)
• 2/3 szklanki mąki pszennej (11 dag)
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (5 dag)
• opakowanie cukru waniliowego
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Nadzienie:
• szklanka maślanki
• 2 żółtka
• 2 czubate łyżki cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• 3 płaskie łyżki mąki
• sok i skórka otarta z 1 cytryny
• 40 dag miękkich owoców (świeżych lub z lekkiego syropu)
• szklanka maślanki
• 2 żółtka
• 2 czubate łyżki cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• 3 płaskie łyżki mąki
• sok i skórka otarta z 1 cytryny
• 40 dag miękkich owoców (świeżych lub z lekkiego syropu)
Z podanych składników zrobić ciasto według przepisu na podstawowe ciasto piaskowe. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy (odwracanej) do tart o średnicy 28 cm. Piec ok. 30–35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Nadzienie: maślankę zmiksować z żółtkami, mąką, cukrem i cukrem waniliowym, mieszając, ugotować na małym ogniu krem o konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia, dodać sok i skórkę z cytryny, energicznie wymieszać. Ostudzić, mieszając, i wyłożyć na zimne ciasto. Udekorować owocami.
Uwaga: Można zamiast budyniu użyć galaretki i (tężejącą!) zalać ułożone wcześniej owoce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017