Łatwe ciasto drożdżowe z kisielem morelowym
25 porcji po: 214 kcal; 3 g białka; 7 g tłuszczu; 33,6 mg cholesterolu, 1,1 g błonnika
Ciasto:
• 3 jaja
• 15 dag masła
• po szklance cukru i mleka
• 3 dag drożdży
• 3 szklanki mąki
• 2 łyżki oleju
• duża szczypta soli
• tłuszcz i mąka do blachy
• 3 jaja
• 15 dag masła
• po szklance cukru i mleka
• 3 dag drożdży
• 3 szklanki mąki
• 2 łyżki oleju
• duża szczypta soli
• tłuszcz i mąka do blachy
Kisiel:
• 1 kg moreli
• szklanka cukru
• 2 szklanki wody
• ok. 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 kg moreli
• szklanka cukru
• 2 szklanki wody
• ok. 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
W blasze o wymiarach 25x40 cm upiec ciasto według przepisu na ciasto drożdżowe babci Gieni. Po ok. 30 min sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wystudzić.
Zrobić kisiel: wodę z cukrem zagotować, dodać wydrylowane owoce, ponownie zagotować. Odcedzić, zachowując płyn. Zmierzyć szklanką jego objętość. Na każdą szklankę płynu wziąć 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i rozmieszać w minimalnej ilości zimnej wody, po czym wlać do gotującego się płynu i, mieszając, ugotować gęsty kisiel, lekko przestudzić i połączyć z obgotowanymi owocami. Ciasto odwrócić i wyłożyć na nie wystudzony kisiel, rozsmarowując po całej powierzchni.
Uwaga: nie polecam robienia tego typu ciasta
ze świeżymi owocami, ponieważ podczas
jego wyrastania w niskiej temperaturze owoce
puszczą sok i zrobi się zakalec.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017