Krem z bitej śmietany
• szklanka śmietany lub śmietanki kremówki (30 lub 36 % tłuszczu)
• czubata łyżka cukru pudru
• ewentualnie 1 opakowanie usztywniacza Śmietan-Fix lub płaska łyżeczka żelatyny namoczona w dwóch łyżkach zimnej wody i rozpuszczona po 20 minutach na małym gazie
• czubata łyżka cukru pudru
• ewentualnie 1 opakowanie usztywniacza Śmietan-Fix lub płaska łyżeczka żelatyny namoczona w dwóch łyżkach zimnej wody i rozpuszczona po 20 minutach na małym gazie
Śmietana musi być dobrze schłodzona w lodówce. Ubijać mikserem z trzepaczkami do piany na średnim biegu. Dodać cukier i ewentualnie usztywniacz i jeszcze chwilę ubijać.
Dla lepszego utrwalenia można wymieszać ubitą śmietanę z rozpuszczoną żelatyną (ciepłą). Do śmietany można dodać kawę rozpuszczalną (wtedy więcej osłodzić) lub czekoladę. Kawę (rozpuszczalną, miałką, suchą!) dodaje się pod koniec ubijania śmietany a czekoladę rozpuszcza się w podgrzewanej śmietanie (nie gotować), po czym chłodzi w lodówce i ubija.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017