Łatwa babka cytrynowa
12 porcji po: 327 kcal; 4,4 g białka; 18,7 g tłuszczu; 114 mg cholesterolu, 0,7 g błonnika
• 5 jaj
• tyle mąki, cukru pudru i masła, ile zaważą jaja (ze skorupkami)
• sok i skórka otarta z 2 cytryn
• łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier puder do posypania lub lukier cytrynowy do polania babki
• tłuszcz i bułka tarta do formy
• tyle mąki, cukru pudru i masła, ile zaważą jaja (ze skorupkami)
• sok i skórka otarta z 2 cytryn
• łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier puder do posypania lub lukier cytrynowy do polania babki
• tłuszcz i bułka tarta do formy
Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka w wysokim naczyniu wstawić do lodówki. Miękkie masło ucierać, dodając po trochę cukru i po jednym żółtku. Dalej ucierając wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryn, pianę ubitą na sztywno z białek, wymieszać trzepaczką rózgową.
Przełożyć do formy babkowej lub podłużnej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (ciasto powinno sięgać do połowy wysokości) i piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzoną babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Można również udekorować bakaliami lub owocami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017