Ciasto drożdżowe babci Gieni
15 porcji po: 265 kcal; 4,5 g białka; 10,9 g tłuszczu; 56 mg cholesterolu; 1,2 g błonnika
• 3 jaja
• 15 dag masła lub margaryny
• po szklance cukru i mleka
• 3 dag drożdży
• 3 szklanki mąki
• duża szczypta soli
• 2 łyżki oleju
• łyżka tłuszczu i łyżka mąki do formy
• ewentualnie łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
• 10 dag rodzynek
• 15 dag masła lub margaryny
• po szklance cukru i mleka
• 3 dag drożdży
• 3 szklanki mąki
• duża szczypta soli
• 2 łyżki oleju
• łyżka tłuszczu i łyżka mąki do formy
• ewentualnie łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
• 10 dag rodzynek
Masło lub margarynę stopić, wlać letnie mleko, wsypać cukier. zamieszać , wbić jaja, dodać pokruszone drożdże i jeszcze raz wymieszać. Zostawić w garnku na 7–10 godz. Potem dodać mąkę, sól, olej i bakalie (rodzynki wcześniej sparzyć i osuszyć). Wymieszać mikserem ok. 5 min. Wyłożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 15 x 40 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Niewyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piecyka, ustawić minimalny płomień (w piekarniku elektrycznym temperaturę 100°C) i zostawić uchylone drzwiczki (w szparę włożyć trzonek drewnianej łyżki, żeby się nie zamknęły). Gdy ciasto wyrośnie, zwiększyć płomień i zamknąć piecyk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor. Sprawdzić, czy patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu jest suchy. Wtedy wyjąć ciasto z pieca.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017