Tort czekoladowy z kremem pomarańczowym
16 porcji po: 310 kcal; 7,5 g białka; 15,7 g tłuszczu; 182,6 mg cholesterolu, 0,6 g błonnika
Ciasto:
• 10 jaj
• 24 dag cukru
• 4 czubate łyżki ciemnego kakao
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 6 łyżek mąki tortowej
• 4 łyżki brandy
• szczypta soli
• 10 jaj
• 24 dag cukru
• 4 czubate łyżki ciemnego kakao
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 6 łyżek mąki tortowej
• 4 łyżki brandy
• szczypta soli
Krem pomarańczowy:
• 4 pomarańcze
• 5 żółtek
• łyżka żelatyny
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 łyżki mąki
• 350 ml śmietanki 35-proc.
• 2 opakowania cukru waniliowego
• 4 pomarańcze
• 5 żółtek
• łyżka żelatyny
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 łyżki mąki
• 350 ml śmietanki 35-proc.
• 2 opakowania cukru waniliowego
Do dekoracji:
• po 5 dag gorzkiej i białej czekolady
• 50 ml śmietanki 35-proc. UHT
• po 5 dag gorzkiej i białej czekolady
• 50 ml śmietanki 35-proc. UHT
Włączyć piekarnik na temperaturę 180. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Rozgrzać w rondelku czekoladę z 4 łyżkami wody i 4 łyżkami brandy. Do gorącej czekolady wlać żółtka i ubić trzepaczką rózgową na puszystą masę, przestudzić. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wsypywać stopniowo cukier, energicznie ubijać, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wlać do piany masę czekoladowo-żółtkową i delikatnie wymieszać. Teraz wsypać przesianą mąkę razem z kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową.
Przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wystudzić, przekroić na 3 krążki (najlepiej nicią, jak w przepisie na tort owocowy mojej mamy) i przełożyć kremem.
Krem: Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy, a ze wszystkich wycisnąć sok (powinna być co najmniej szklanka. Wlać sok i 50 ml śmietanki do rondla. Dodać skórkę pomarańczową, zagotować na małym ogniu. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Wymieszać 3 łyżki śmietanki z mąką, wlać do żółtek i jeszcze ubijać przez chwilę. Wlać do gorącego soku pomarańczowego, gotować krótko na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia. Wymieszać żelatynę z niewielką ilością wrzącej wody.
Ubić schłodzoną śmietankę z cukrem waniliowym. Wlać żelatynę i wymieszać. Połączyć krem pomarańczowy ze śmietaną. Wstawić na 30 minut do lodówki. Gdy lekko zastygnie, przełożyć nim czekoladowe ciasto. Tort posmarować roztopioną ze śmietanką gorzką lub białą czekoladą i posypać startymi na grubej tarce wiórkami drugiej czekolady. Można udekorować kawałkami gotowych rurek waflowych w czekoladzie. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017