Podstawowe ciasto kruche cioci Zosi
100 g zawiera: 417 kcal; 5,9 g białka; 25,9 g tłuszczu; 155,6 mg cholesterolu; 1,2 g błonnika
• 1,5 szklanki mąki
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 2 żółtka
• 12,5 dag masła lub margaryny
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 2 żółtka
• 12,5 dag masła lub margaryny
Na stolnicy posiekać nożem mąkę z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść (nie należy długo wyrabiać, bo stwardnieje!). Wylepić formę lub małe foremki i piec w temperaturze 190–200°C na złoty kolor (ok. 20 min).
Takie ciasto nadaje się na spody do tart, mazurków, szarlotek, serników i na małe kruche babeczki i ciasteczka. Można w nim zastąpić łyżeczkę tłuszczu smalcem, będzie bardziej kruche. Łyżkę mąki można zastąpić łyżką kakao i zrobić ciasto ciemne. Można też zmieszać mąkę pszenną z mąką razową (1:1). Albo zrobić to ciasto bez cukru, lekko posolić na pikantne wypieki.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017