Piernik przekładany Lilki

20 porcji po: 374 kcal; 5,4 g białka; 13,7 g tłuszczu; 50 mg cholesterolu; 0,9 g błonnika
Ciasto:
• 4 szklanki mąki
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jaja
• szklanka mocnego naparu czarnej kawy
• szklanka cukru
• 25 dag miodu (może być sztuczny)
• 2 kopiaste łyżki masła lub margaryny
• 2 torebki przyprawy do piernika
• po łyżce tłuszczu i mąki do formy
Masa:
• 1 litr mleka
• 20 dag masła
• 3/4 szklanki cukru
• szklanka mąki pszennej
• budyń waniliowy na 1/2 litra mleka
• aromat waniliowy
Rozgrzać w garnuszku miód, tłuszcz, cukier i przyprawy. Wymieszać i przestudzić, aby masa była letnia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masę miodową, kawę i jaja. Wyrabiać ciasto ok. 15 min mikserem z hakami.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm lub średniej prostokątnej blaszki do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do 160°C, piec ok. 60–90 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Przygotować masę: w szklance zimnego mleka rozmieszać mąkę i budyń. Pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i aromatem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i mieszając, doprowadzić znowu do wrzenia. Gotować 1 min, po czym ostudzić.
Wystudzony piernik przekroić na 3 placki i przełożyć masą. Wierzch i boki ciasta posmarować polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na polewę czekoladową.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017