Ciasto pod różową pianką mamy Ani

16 porcji po: 328 kcal; 4,7 g białka; 14,2 g tłuszczu; 95,8 mg cholesterolu, 1,1 g błonnika
Ciasto:
• 3 szklanki mąki krupczatki
• 5 łyżek cukru
• 25 dag masła lub margaryny
• 5 żółtek, cukier waniliowy
• 2–3 łyżki śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
• 75 dag wydrylowanych wiśni
• 5 białek
• szklanka cukru
• 2 opakowania (sypkiego) budyniu wiśniowego na 1/2 l mleka każde
Ze wszystkich składników zrobić ciasto półkruche jak w przepisie na placek z agrestem, rozwałkować 3/4 ciasta na wymiar tortownicy o średnicy 28 cm, a 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć w blasze, tworząc 3-centymetrowy rant, i piec je ok. 20 minut na bardzo jasny kolor, wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do 190-200°C. Na ciasto wyłożyć wiśnie. Ubić sztywną pianę z białek, utrwalić ją dodawanym porcjami cukrem i jeszcze chwilę ubijać. Delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i wyłożyć równą warstwą na wiśnie. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto wyjęte z zamrażalnika. Niezwłocznie włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40–45 min.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017