Pierniczki ze Śląska
15 porcji po: 248 kcal; 4,4 g białka; 3,2 g tłuszczu; 44 mg cholesterolu, 0,8 g błonnika
• 25 dag cukru
• 25 dag miodu (sztucznego lub prawdziwego)
• 50 dag mąki żytniej lub pszennej
• 2 jaja
• po 1,5 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
• 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
• 1,5 łyżeczki sody
• kopiasta łyżka smalcu
• trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej
• 2 małe jaja do smarowania
• tłuszcz i mąka do blachy
• 25 dag miodu (sztucznego lub prawdziwego)
• 50 dag mąki żytniej lub pszennej
• 2 jaja
• po 1,5 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
• 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
• 1,5 łyżeczki sody
• kopiasta łyżka smalcu
• trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej
• 2 małe jaja do smarowania
• tłuszcz i mąka do blachy
Miód z cukrem i smalcem zagotować. Mąkę wymieszać z przyprawami korzennymi i rozpuszczoną w małej ilości wody sodą, skórką pomarańczową, zalać ciepłym miodem, wymieszać, dodać jaja i wyrobić, dopóki miód jest ciepły.
Wałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać kwadraty o boku ok. 2 cm. Posmarować rozmąconym jajem. Ułożyć na natłuszczonej i obsypanej mąką blasze i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu są twarde, muszą parę dni poleżeć.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017