Ciasto jabłkowo-orzechowe z otrębami
16 porcji po: 188 kcal; 4,4 g białka; 8,5 g tłuszczu; 41,6 mg cholesterolu; 2 g błonnika
Ciasto:
• 3 łyżki mąki pszennej
• czubata łyżka otrąb pszennych
• 4 jaja
• 4 łyżki cukru
• łyżka soku z cytryny
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do tortownicy
• 3 łyżki mąki pszennej
• czubata łyżka otrąb pszennych
• 4 jaja
• 4 łyżki cukru
• łyżka soku z cytryny
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do tortownicy
Masa orzechowa:
• szklanka mleka
• 1/3 szklanki kaszy manny
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 20 dag zmielonych orzechów włoskich
• cukier waniliowy
• szklanka mleka
• 1/3 szklanki kaszy manny
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 20 dag zmielonych orzechów włoskich
• cukier waniliowy
Galaretka z jabłkami:
• galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 1,5 szklanki wrzątku z łyżką cukru
• 75 dag jabłek oczyszczonych ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych na cienkie plasterki
• galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 1,5 szklanki wrzątku z łyżką cukru
• 75 dag jabłek oczyszczonych ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych na cienkie plasterki
Upiec spód biszkoptowy według przepisu na biszkopt (sposób 1), dodając wraz z mąką otręby.
Zrobić masę orzechową: ugotować na gęsto, mieszając, kaszę na mleku, dodać cukier, cukier waniliowy i zmielone orzechy, wymieszać. Ucierać, aż składniki dobrze się połączą. Rozsmarować masę na biszkopcie, wystudzić.
Włożyć ciasto do tortownicy, w której piekł się biszkopt. Poszatkowane jabłka wymieszać z przygotowaną według przepisu na opakowaniu i wystudzoną galaretką. Krzepnącą galaretkę wylać na masę orzechową. Wstawić na 2 godz. do lodówki.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017